Рецепта от тефтера на баба: Содена питка за Бъдни вечер

Тя е неразделна част от българската кухня

23.12.2024 | 13:48 Редактор:
Mожете да я украсите с кръстче или други фигури.
Mожете да я украсите с кръстче или други фигури.

Содената питка е неразделна част от българската кухня и често се приготвя за празнични поводи или просто за да усетим топлината на домашния уют.

Тази лесна и бърза рецепта ще ви помогне да създадете ароматна и пухкава питка, която ще впечатли семейството и гостите ви.

Необходими продукти:

  • 350 мл хладка вода
  • 1 равна чаена лъжичка сол
  • 1 равна чаена лъжичка захар
  • 1 супена лъжица червен винен оцет или лимонов сок
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 бакпулвер (10 гр)
  • 1 равна чаена лъжица сода
  • 600 гр брашно

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете хладката вода, солта и захарта, като разбъркате добре, докато се разтворят. Добавете червения винен оцет (или лимоновия сок) и олиото. Постепенно добавете бакпулвера и содата, като разбърквате, за да се активират.

Започнете да добавяте брашното на части, като бъркате с дървена лъжица или с ръце. Когато тестото започне да се оформя, го прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично.

Оставете тестото да почине за около 15 минути. Това ще помогне на содата и бакпулвера да започнат своята работа, което ще направи питката по-пухкава.

Загрейте фурната на 180°C. Поставете тестото в намазнена тава или върху хартия за печене. Ако желаете, можете да украсите питката с кръстче или други форми (вижте по-долу). Печете за около 30 минути, докато стане златисто-кафява и при почукване отдолу издава кух звук.

Идея за украса:

Ако искате да добавите традиционен акцент към питката, можете да я украсите с кръстче или други фигури. За целта:

  1. Смесете една супена лъжица брашно с една супена лъжица сол и малко вода, докато получите твърдо тесто.
  2. Разточете тестото и изрежете желаните форми (кръстчета или други декоративни елементи).
  3. Поставете ги върху питката преди печене.

 Снимка: Freepik