Тази рецепта за баклава с орехова плънка ще ви заплени с аромата и вкуса си. Лесна за приготвяне и изключително вкусна, тя съчетава хрупкавите кори с ароматните орехи и канела, залети със сладък сироп.
Перфектна за всякакви празници или просто като десерт, който да радва семейството и приятелите ви.
Необходими продукти:
- 1/2 кг готови кори за баклава
- 150 г счукани орехи
- 1-2 ч.л. канела
- 1 чаша (200 мл) масло
- 1/2 кг захар
- 2 чаени чаши вода
Начин на приготвяне:
Вземете 1/2 кг готови кори за баклава и ги наредете една върху друга в тава. Смесете 150 г счукани орехи с 1-2 ч.л. канела и поставете плънката в средата между две кори. Нарежете баклавата на триъгълници или квадрати.
Загрейте 1 чаша масло и полейте нарязаната баклава. Печете в умерена фурна (около 180°C) до златисто зачервяване. За сиропа сварете 1/2 кг захар с 2 чаши вода за 10-15 минути.
Оставете баклавата да изстине за 10 часа, след което я залейте с хладкия сироп. Оставете да попие и сервирайте.
Снимка: Freepik