Рецепта от тефтера на баба: Баклава с орехи

Перфектна за всякакви празници

31.12.2024 | 09:00 Редактор:
Лесна за приготвяне и изключително вкусна.
Лесна за приготвяне и изключително вкусна.

Тази рецепта за баклава с орехова плънка ще ви заплени с аромата и вкуса си. Лесна за приготвяне и изключително вкусна, тя съчетава хрупкавите кори с ароматните орехи и канела, залети със сладък сироп.

Перфектна за всякакви празници или просто като десерт, който да радва семейството и приятелите ви.

Необходими продукти:

  • 1/2 кг готови кори за баклава
  • 150 г счукани орехи
  • 1-2 ч.л. канела
  • 1 чаша (200 мл) масло
  • 1/2 кг захар
  • 2 чаени чаши вода

Начин на приготвяне:

Вземете 1/2 кг готови кори за баклава и ги наредете една върху друга в тава. Смесете 150 г счукани орехи с 1-2 ч.л. канела и поставете плънката в средата между две кори. Нарежете баклавата на триъгълници или квадрати.

Загрейте 1 чаша масло и полейте нарязаната баклава. Печете в умерена фурна (около 180°C) до златисто зачервяване. За сиропа сварете 1/2 кг захар с 2 чаши вода за 10-15 минути.

Оставете баклавата да изстине за 10 часа, след което я залейте с хладкия сироп. Оставете да попие и сервирайте.

Снимка: Freepik