Тази рецепта за месо със зеле е класическо българско ястие, което съчетава богатия вкус на запържено месо с ароматното зеле.
Месото се запържва до златисто, след което се комбинира с леко задушено зеле и се готви в една тава, за да се съчетаят всички вкусове. Това ястие е идеално за студените зимни дни, когато искате нещо топло, вкусно и засищащо.
Продукти:
- 1 кг месо (свинско или телешко)
- 4-5 супени лъжици олио
- 1-2 глави лук
- 1-2 супени лъжици доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 л вода
- 1 голяма зелка или 2 малки
- 2 супени лъжици олио за задушаване на зелето
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на равни по големина късчета и загрейте 4-5 супени лъжици олио в голям тиган на среден огън. Когато олиото е загрято, сложете месото и го запържете до леко зачервяване от всички страни. Ако месото е тлъсто, намалете количеството олио.
Извадете месото от тигана и в същата мазнина запържете нарязания на ситно лук, докато стане златист. Когато лукът е готов, добавете 1-2 супени лъжици доматено пюре и 1 ч.л. червен пипер, разбъркайте добре и залейте с гореща вода (около 1 литър). Върнете месото обратно в тигана и оставете да се вари на умерен огън за около 30 минути.
През това време нарежете зелето на четири части, премахнете кочана и нарежете напречно на тънки резени. За по-добро усещане може да накълцате зелето допълнително на дъска. Изсипете нарязаното зеле в тава, добавете 2 супени лъжици олио и го сложете в предварително загрята фурна на 180°C.
Задушавайте за около 30 минути или докато зелето омекне. Когато зелето омекне, добавете месото с течността в тавата със зелето. Разбъркайте добре и оставете да се допече за още 20-30 минути във фурната, докато месото и зелето се съединят и омекнат напълно.
Когато ястието е готово, подправете със счукан черен пипер на вкус.
Снимка: Pixabay