Рецепта от тефтера на баба: Свинско с кисело зеле

Идеално за студените зимни дни

24.12.2024 | 11:10 Редактор:
Рецепта от тефтера на баба: Свинско с кисело зеле
Рецепта от тефтера на баба: Свинско с кисело зеле

Тази рецепта за месо със зеле е класическо българско ястие, което съчетава богатия вкус на запържено месо с ароматното зеле.

Месото се запържва до златисто, след което се комбинира с леко задушено зеле и се готви в една тава, за да се съчетаят всички вкусове. Това ястие е идеално за студените зимни дни, когато искате нещо топло, вкусно и засищащо.

Продукти:

  • 1 кг месо (свинско или телешко)
  • 4-5 супени лъжици олио
  • 1-2 глави лук
  • 1-2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 л вода
  • 1 голяма зелка или 2 малки
  • 2 супени лъжици олио за задушаване на зелето
  • Черен пипер

Начин на приготвяне: 

Нарежете месото на равни по големина късчета и загрейте 4-5 супени лъжици олио в голям тиган на среден огън. Когато олиото е загрято, сложете месото и го запържете до леко зачервяване от всички страни. Ако месото е тлъсто, намалете количеството олио.

Извадете месото от тигана и в същата мазнина запържете нарязания на ситно лук, докато стане златист. Когато лукът е готов, добавете 1-2 супени лъжици доматено пюре и 1 ч.л. червен пипер, разбъркайте добре и залейте с гореща вода (около 1 литър). Върнете месото обратно в тигана и оставете да се вари на умерен огън за около 30 минути.

През това време нарежете зелето на четири части, премахнете кочана и нарежете напречно на тънки резени. За по-добро усещане може да накълцате зелето допълнително на дъска. Изсипете нарязаното зеле в тава, добавете 2 супени лъжици олио и го сложете в предварително загрята фурна на 180°C.

Задушавайте за около 30 минути или докато зелето омекне. Когато зелето омекне, добавете месото с течността в тавата със зелето. Разбъркайте добре и оставете да се допече за още 20-30 минути във фурната, докато месото и зелето се съединят и омекнат напълно.

Когато ястието е готово, подправете със счукан черен пипер на вкус.

Снимка: Pixabay