Виненият кебап е ароматно и вкусно ястие, което може да се приготви както с телешко, така и със свинско месо. Съчетанието на месото с лук, моркови, целина, вино и подправки създава невероятно богат и наситен вкус.
Това ястие е идеално за специални поводи или просто за уютен обяд с любима гарнитура.
Необходими продукти:
- 1,5 кг телешко или свинско месо (от бут или плешка)
- 1/2 чаша олио
- 4-5 глави лук, нарязани на ситно
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 малка целина, нарязана на кубчета
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 супена лъжица брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 чаша вино
- Бульон или гореща вода (около 2 чаши)
- 1-2 дафинови листа
- Няколко зърна черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го нарежете на малки късчета. Загрейте олиото в голям тиган или тенджера и сложете месото да се пържи на среден огън, докато се запържи равномерно.
Когато месото започне да се пържи само на мазнина, добавете нарязания лук, морков и целина. Задушавайте на тих огън, докато зеленчуците омекнат.
Когато лукът, морковът и целината омекнат, добавете доматеното пюре и разбъркайте. След това добавете брашното и го запържете за около 1-2 минути, като постоянно разбърквате.
Добавете червения пипер и посолете на вкус. Налейте виното и след това добавете бульона или горещата вода, за да покрие месото.
Прибавете дафиновите листа и черния пипер. Оставете ястието да се вари на умерен огън, като разбърквате от време на време. Гответе докато месото омекне и сосът се сгъсти. Поднесете винения кебап с гарнитура по избор – картофи, ориз или хляб.
Снимка: Freepik