Коледни канелени рулца (РЕЦЕПТА)

Ароматът им ще внесе уют в дома ви

21.12.2024 | 09:36 Редактор:
Поставете канелените рулца в намаслена тава.
Поставете канелените рулца в намаслена тава.

Канелените рулца вече започнаха да се предлагат в много пекарни, а в част от градовете дори има изградени магазини само за канелени рулца. Вариациите са много, а пълнежът дори може да бъде направен по желание. Ароматът на канела е идеален за Коледа, което прави канелените рулца един от задължителните десерти на празничната трапеза.

Необходими продукти

За тестото:

  • 180 грама топло мляко (около 43℃)
  • 2¼ чаени лъжички бързо набухваща или активна мая
  • 50 грама гранулирана захар
  • 1 яйце + 1 жълтък на стайна температура
  • 57 грама разтопено масло 
  • 360 грама брашно плюс още за разточване
  • щипка сол

За плънката:

  • 142 грама тъмнокафява захар
  • 1½ супени лъжици мляна канела
  • 57 грама меко масло

За глазурата:

  • 112 грама крема сирене на стайна температура
  • 3 супени лъжици меко масло
  • 85 грама пудра захар
  • 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Затоплете млякото до около 43 градуса. Прехвърлете го в купата на миксера и поръсете маята отгоре. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте, докато се смесят добре. След това разбъркайте брашно и сол с дървена лъжица, докато започне да се образува тесто.
  2. Поставете приставката за тесто на миксера и месете на средна скорост за 8 минути.
  3. Прехвърлете топката тесто в добре намаслена купа, покрийте с найлоново фолио и топла кърпа. Оставете тестото да втаса за час или докато удвои размера си.
  4. След като тестото удвои размера си, прехвърлете го върху добре набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник с размери 35х22 сантиметра. Разстелете омекналото масло върху тестото, оставяйки малко поле от отсрещната страна. 
  5. В малка купа смесете заедно кафявата захар и канелата. Използвайте ръцете си, за да поръсите сместа върху намазаното с масло тесто, след което втрийте сместа от кафява захар в маслото.
  6. Навийте плътно тестото, като започнете от късата страна и го поставете с краищата надолу, като сте се уверили, че сте ги запечатали добре. Вероятно ще трябва да отрежете около 2 сантиметра от краищата на тестото, тъй като те няма да са толкова пълни с канелена захар, колкото бихме искали. 
  7. Нарежете на рулца с размер от 2 сантиметра, използвайки назъбен нож или конец за зъби. Трябва да получите 9 големи парчета. 
  8. Поставете канелените рулца в намаслена тава за печене 22х22 сантиметра или кръгла форма за торта. Препоръчваме да покриете тавата с хартия за печене, в случай, че част от плънката изтече. Покрийте с найлоново фолио и топла кърпа и оставете да втаса отново за 30-45 минути.
  9. Загрейте фурната на 180 градуса. Отстранете фолиото и кърпата и изпечете канелените рулца за 20-25 минути или докато станат леко златистокафяви по краищата. Трябва да не прекалявате с печенето, за да останат меки в средата. Оставете ги да се охладят за 5-10 минути преди да сложите глазурата.
  10. За да направите глазурата – в купа смесете крема сиренето, маслото, пудрата захар и ваниловия екстракт. Разбийте с миксер или на ръка, докато стане гладка и пухкава смес. Разстелете върху канелените рулца и сервирайте веднага. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Freepik