Канелените рулца вече започнаха да се предлагат в много пекарни, а в част от градовете дори има изградени магазини само за канелени рулца. Вариациите са много, а пълнежът дори може да бъде направен по желание. Ароматът на канела е идеален за Коледа, което прави канелените рулца един от задължителните десерти на празничната трапеза.
Необходими продукти
За тестото:
- 180 грама топло мляко (около 43℃)
- 2¼ чаени лъжички бързо набухваща или активна мая
- 50 грама гранулирана захар
- 1 яйце + 1 жълтък на стайна температура
- 57 грама разтопено масло
- 360 грама брашно плюс още за разточване
- щипка сол
За плънката:
- 142 грама тъмнокафява захар
- 1½ супени лъжици мляна канела
- 57 грама меко масло
За глазурата:
- 112 грама крема сирене на стайна температура
- 3 супени лъжици меко масло
- 85 грама пудра захар
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Затоплете млякото до около 43 градуса. Прехвърлете го в купата на миксера и поръсете маята отгоре. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте, докато се смесят добре. След това разбъркайте брашно и сол с дървена лъжица, докато започне да се образува тесто.
- Поставете приставката за тесто на миксера и месете на средна скорост за 8 минути.
- Прехвърлете топката тесто в добре намаслена купа, покрийте с найлоново фолио и топла кърпа. Оставете тестото да втаса за час или докато удвои размера си.
- След като тестото удвои размера си, прехвърлете го върху добре набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник с размери 35х22 сантиметра. Разстелете омекналото масло върху тестото, оставяйки малко поле от отсрещната страна.
- В малка купа смесете заедно кафявата захар и канелата. Използвайте ръцете си, за да поръсите сместа върху намазаното с масло тесто, след което втрийте сместа от кафява захар в маслото.
- Навийте плътно тестото, като започнете от късата страна и го поставете с краищата надолу, като сте се уверили, че сте ги запечатали добре. Вероятно ще трябва да отрежете около 2 сантиметра от краищата на тестото, тъй като те няма да са толкова пълни с канелена захар, колкото бихме искали.
- Нарежете на рулца с размер от 2 сантиметра, използвайки назъбен нож или конец за зъби. Трябва да получите 9 големи парчета.
- Поставете канелените рулца в намаслена тава за печене 22х22 сантиметра или кръгла форма за торта. Препоръчваме да покриете тавата с хартия за печене, в случай, че част от плънката изтече. Покрийте с найлоново фолио и топла кърпа и оставете да втаса отново за 30-45 минути.
- Загрейте фурната на 180 градуса. Отстранете фолиото и кърпата и изпечете канелените рулца за 20-25 минути или докато станат леко златистокафяви по краищата. Трябва да не прекалявате с печенето, за да останат меки в средата. Оставете ги да се охладят за 5-10 минути преди да сложите глазурата.
- За да направите глазурата – в купа смесете крема сиренето, маслото, пудрата захар и ваниловия екстракт. Разбийте с миксер или на ръка, докато стане гладка и пухкава смес. Разстелете върху канелените рулца и сервирайте веднага.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: Freepik
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: