fallback

Зелеви сарми с праз лук и ориз (РЕЦЕПТА)

На Бъдни вечер на масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби

20.12.2024 | 09:00 Автор: Толя Стоянова

На Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11. Как да приготвим постни сарми бързо и лесно?

Необходими продукти

  • 1 праз лук
  • 400 г гъби печурки
  • 150 г ориз
  • 1 кисела зелка
  • 1 среден буркан доматен сок
  • олио на вкус
  • 1 кубче гъбен бульон
  • 1 с. л. пресен или замразен магданоз
  • 1-2 средно големи моркова
  • сушен джоджен на вкус
  • сол на вкус
  • по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне

  • Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.
  • В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавяте им солта, чубрицата, червения и черния пипер.
  • Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон.
  • Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите.
  • Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите.
  • Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (отвътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час.
  • Четете повече в tialoto.bg.

    Снимка: freepik

    fallback
    Още от Любопитно
    fallback