На Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11. Как да приготвим постни сарми бързо и лесно?
Необходими продукти
- 1 праз лук
- 400 г гъби печурки
- 150 г ориз
- 1 кисела зелка
- 1 среден буркан доматен сок
- олио на вкус
- 1 кубче гъбен бульон
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз
- 1-2 средно големи моркова
- сушен джоджен на вкус
- сол на вкус
- по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица
Начин на приготвяне
Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.
В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавяте им солта, чубрицата, червения и черния пипер.
Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон.
Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите.
Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите.
Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (отвътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: freepik
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК