Да изпиваш по една бутилка вино седмично може да бъде също толкова полезно за здравето на сърцето, колкото и приемът на статини, съобщи Mirror, позовавайки се на ново изследване.
Учени са измерили въздействието на средиземноморската диета - с високо съдържание на зехтин, зеленчуци, плодове, ядки и риба и с ниско съдържание на сладки или преработени храни и напитки.
Анализирани са проби от урината на 1232 възрастни хора от средиземноморско население с висок риск от сърдечни заболявания и след 5 години са установени 685 случая на сърдечни заболявания, включително инфаркт, инсулт или смърт от сърдечносъдово заболяване.
Пробите показват обективно измерване на консумацията на вино в урината чрез търсене на нива на химикал, наречен винена киселина.
Според проучването, публикувано в European Heart Journal, при хората, които не пият вино, рискът от сърдечно заболяване е с 38% по-нисък в сравнение с хората, които пият от 3 до 12 чаши вино месечно. При тези, които са пиели между 12 и 35 чаши вино всеки месец, рискът е бил с 50% по-нисък.
"Чрез измерване на винената киселина в урината, заедно с въпросници за храната и напитките, успяхме да направим по-точно измерване на консумацията на вино. Установихме много по-голям защитен ефект на виното от този, наблюдаван при други проучвания. Намаляването на риска с 50% е много по-голямо от това, което може да се постигне с някои лекарства, като статините например", обясни ръководителят на изследването проф. Рамон Еструх от Университета в Барселона.
Предишни изследвания са дали противоречиви резултати относно това дали малкото количество алкохол е полезно. Някои експерти настояват, че всяко количество алкохол е вредно.
Повечето проучвания, разглеждащи връзките на виното със здравето, са разчитали на самооценка на хората за количеството алкохол, което според изследователите е податливо на грешки при измерването, пише БГНЕС.
"Друг ключов въпрос е на каква възраст умерената консумация на вино може да се счита за приемлива - последните проучвания показват, че защитните ефекти на консумацията на вино се наблюдават от 35-40-годишна възраст. Важно е също така да се отбележи, че умерената консумация при жените винаги трябва да бъде наполовина по-малка от тази при мъжете и трябва да се консумира по време на хранене", уточни проф. Еструх.
"Проучването показва, че пиенето на някъде между 3 и най-много 35 чаши вино месечно е свързано с намаляване на риска. Ако количеството е по-голямо от това, ползата изчезва. Така че не повече от една бутилка вино седмично или най-много 10 единици алкохол", коментира кардиологът професор Пол Лийсън от Оксфордския университет.
Снимка: Pixabay