Печени ябълки с орехи, стафиди и канела (РЕЦЕПТА)

Ароматният десерт е чудесен за коледните празници

17.12.2024 | 16:30 Редактор:
Сложете от пълнежа във всяка от ябълките.
Сложете от пълнежа във всяка от ябълките.

Ароматът на канела ни кара да мечтаем не само за любов, но и за Коледа. Какво е празничната трапеза без канелени сладки, топъл шоколад с канелена пръчица и така популярните канелени рулца? Този път обаче насочваме вниманието ви към печените ябълки. Ароматният десерт е чудесен за коледните празници.

Необходими продукти:

  • 6-7 средно големи ябълки
  • 70 грама стафиди
  • 3 супени лъжици смлени орехи
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 100 грама кафява захар
  • 2 супени лъжици меко масло
  • 1 чаена чаша бяло или червено вино

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  2. Смесете стафидите с орехите, захарта, канелата и лимоновата кора. Объркайте добре и добавете лъжица и половина от маслото, след което отново разбъркайте. Това е сместа за ябълките.
  3. Издълбайте ябълките откъм дръжката, като внимавате да не ги пукнете. Важно е да останат цели. С помощта на нож и/или лъжица се премахват семките. 
  4. Сложете от пълнежа във всяка от ябълките.
  5. Намажете отгоре с останалото масло.
  6. Сложете в подходяща тава и залейте с избраното от вас вино. 
  7. Печете за 30-35 минути. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels