Как да направим съвършена коледна питка (РЕЦЕПТА)
Време е за експерименти в кухнята
16.12.2024 | 22:35
Автор: Толя Стоянова
Готови ли сте за нови кулинарни изживявания? Съберете цялото семейство около трапезата с вкусна коледна питка.
Продукти:
- 300 мл топла вода
- 1 с. л. захар
- 7 г суха мая
- 900 г брашно плюс 1 с.л.
- 1 с. л. сол
- 2 с. л. захар
- 250 мл топло, но не горещо прясно
- мляко
- 250 мл олио
- 1 жълтък от голямо яйце
- 1 ч.л. олио за намазване на питата
- голяма щипка сусам
- голяма щипка маково семе
Начин на приготвяне:
В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
Пресейте брашното в дълбока купа. Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
Прехвърлете на леко набрашнен плот. Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
Месете тестото за три-четири минути.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Pexels
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК