Как да направим съвършена коледна питка (РЕЦЕПТА)

Време е за експерименти в кухнята

16.12.2024 | 22:35 Редактор:
В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно.
В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно.

Готови ли сте за нови кулинарни изживявания? Съберете цялото семейство около трапезата с вкусна коледна питка.

Продукти:

  • 300 мл топла вода
  • 1 с. л. захар
  • 7 г суха мая
  • 900 г брашно плюс 1 с.л.
  • 1 с. л. сол
  • 2 с. л. захар
  • 250 мл топло, но не горещо прясно
  • мляко
  • 250 мл олио
  • 1 жълтък от голямо яйце
  • 1 ч.л. олио за намазване на питата
  • голяма щипка сусам
  • голяма щипка маково семе

Начин на приготвяне:

  1. В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
  2. Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
  3. Пресейте брашното в дълбока купа. Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
  4. Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
  5. Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
  6. Прехвърлете на леко набрашнен плот. Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
  7. Месете тестото за три-четири минути.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels