Готови ли сте за нови кулинарни изживявания? Съберете цялото семейство около трапезата с вкусна коледна питка.
Продукти:
- 300 мл топла вода
- 1 с. л. захар
- 7 г суха мая
- 900 г брашно плюс 1 с.л.
- 1 с. л. сол
- 2 с. л. захар
- 250 мл топло, но не горещо прясно
- мляко
- 250 мл олио
- 1 жълтък от голямо яйце
- 1 ч.л. олио за намазване на питата
- голяма щипка сусам
- голяма щипка маково семе
свързани
Начин на приготвяне:
- В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
- Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
- Пресейте брашното в дълбока купа. Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
- Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
- Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
- Прехвърлете на леко набрашнен плот. Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
- Месете тестото за три-четири минути.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Pexels
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: