Ползите за годжи бери за здравето са много. То е богато на витамини, минерали, антиоксиданти и други биоактивни съединения.
Подкрепа за здравето на очите
Годжи бери съдържа зеаксантин, каротеноид, който е от съществено значение за здравето на очите. Той предпазва ретината от вредното въздействие на синята светлина и ултравиолетовите лъчи. Редовната консумация на годжи бери може да помогне за намаляване на риска от дегенерация на макулата – състояние, което често засяга хората в напреднала възраст.
Подобряване на сърдечно-съдовото здраве
Антиоксидантите в годжи бери помагат за понижаване на нивата на "лошия" LDL холестерол и увеличаване на "добрия" HDL холестерол. Това подпомага поддържането на здрави кръвоносни съдове и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно налягане и атеросклероза.
Повишаване на енергията и настроението
Годжи бери традиционно се използва в китайската медицина за увеличаване на жизнеността и борба с умората. Те съдържат витамини от група В, които играят ключова роля за производството на енергия в организма. Освен това, плодът е богат на магнезий, който помага за намаляване на стреса и подобрява настроението.
Подкрепа за храносмилателната система
Благодарение на високото съдържание на фибри, годжи бери подпомага храносмилането и насърчава здравословната функция на червата. Те подобряват движението на червата, предотвратяват запек и подпомагат детоксикацията на организма.
Детоксикиращ ефект
Годжи бери има естествени детоксикиращи свойства. Те подпомагат премахването на токсини от тялото, което подобрява общото здравословно състояние и стимулира метаболизма.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels