На 6 декември отбелязваме един от най-значимите празници в православния календар – Никулден. На този ден Църквата почита паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моряците, рибарите, банкерите и семейството. Светецът е известен със своите чудеса и добри дела, а неговият образ е символ на щедрост и закрила.
Според традицията, на Никулден всяко семейство подготвя празнично ястие с риба, като най-често се приготвя шаран.
За да ви вдъхновим в подготовката за празничната трапеза, подготвихме няколко вкусни и традиционни рецепти, които ще направят този ден още по-специален. Независимо дали предпочитате класически ястия или модерни интерпретации, със сигурност ще откриете нещо, което да зарадва близките ви.
Никулденска рибена супа
Печен шаран с кисело зеле и ориз
Риба плакия по стара българска рецепта
Нискокалорична и вкусна печена риба по гръцки
Рецепта от тефтера на баба: Картофена салата за Никулден
Пълнен шаран по стара рецепта
Никулден е не само време за вкусна храна, но и за благодарност, сплотеност и почит към светеца, който е закрилник на семейството и дома. Нека празникът ви донесе уют, радост и благословия в домовете ви!
Снимка: Pexels