Рецепта за Никулден: Печен шаран с кисело зеле и ориз

Печете в предварително загрята фурна

06.12.2024 | 07:51 Редактор:
Рецепта за Никулден: Печен шаран с кисело зеле и ориз
Рецепта за Никулден: Печен шаран с кисело зеле и ориз

На 6 декември отбелязваме големия празник Никулден и почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец. За празника се подготвя празнична трапеза, на която трябва да има рибник, приготвен от риба, която най-често е шаран.

Ето ви чудесна рецепта за шаран с кисело зеле и ориз

Продукти:

- 1 шаран

- половин кисела зелка или една помалка

- 1 чаена чаша ориз

- 50 мл зехтин

- 2 дафинови листа

- сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето и го задушете в тенджера в малко мазнина. Когато поомекне добавете ориза, черен пипер, дафинов лист и малко вода. Когато оризът е почти готов, изсипете сместа в тавичка. Върху нея сложете предварително добре измития и почистен шаран, съветва az-jenata.bg.

Капнете няколко капки зехтин върху рибата, поръсете и малко сол и черен пипер и ако е необходимо, долейте малко вода. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност на рибата.

Снимка: Bulgaria ON AIR