На 6 декември отбелязваме големия празник Никулден и почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец. За празника се подготвя празнична трапеза, на която трябва да има рибник, приготвен от риба, която най-често е шаран.
Ето ви чудесна рецепта за шаран с кисело зеле и ориз
Продукти:
- 1 шаран
- половин кисела зелка или една помалка
- 1 чаена чаша ориз
- 50 мл зехтин
- 2 дафинови листа
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето и го задушете в тенджера в малко мазнина. Когато поомекне добавете ориза, черен пипер, дафинов лист и малко вода. Когато оризът е почти готов, изсипете сместа в тавичка. Върху нея сложете предварително добре измития и почистен шаран, съветва az-jenata.bg.
Капнете няколко капки зехтин върху рибата, поръсете и малко сол и черен пипер и ако е необходимо, долейте малко вода. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност на рибата.
Снимка: Bulgaria ON AIR