Ако търсите изискана и вкусна рецепта за празнична вечеря на Никулден, този шаран, пълнен с лук и орехи, е перфектният избор.
Със своята ароматна плънка, богата на ядки и свежа зеленина, това ястие ще донесе уют и удоволствие на трапезата. Предлага се лесно за приготвяне и е чудесно допълнение към специални поводи и семейни събирания.
Необходими продукти:
- 1 кг шаран
- 1/2 ч. чаша олио
- 4-5 глави лук, нарязани на филийки
- 1/2 връзка магданоз
- 1/4 кг едро счукани орехови ядки
- 1 ч. лъжичка черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне
Измийте шарана добре и го почистете, като премахнете перките, люспите и вътрешностите. В загрято олио запържете нарязания на филийки лук, докато омекне, и го свалете от огъня.
Към запържения лук добавете ядките и хайвера от шарана, предварително нарязани на дребно, нарязания магданоз, счуканите орехови ядки, черния пипер и солта. Разбъркайте добре сместа.
Напълнете шаранa с приготвената смес и го зашийте, за да не изтече плънката по време на печенето.
Печете шарана на умерено силна фурна до златисто и готовност, като време за печене може да варира в зависимост от размера на рибата.
Снимка: Freepik