fallback

Пълнен шаран по стара рецепта

Подходящо ястие за Никулден

05.12.2024 | 12:52 Автор: Деси Николова

Ако търсите изискана и вкусна рецепта за празнична вечеря на Никулден, този шаран, пълнен с лук и орехи, е перфектният избор.

Със своята ароматна плънка, богата на ядки и свежа зеленина, това ястие ще донесе уют и удоволствие на трапезата. Предлага се лесно за приготвяне и е чудесно допълнение към специални поводи и семейни събирания.

Необходими продукти:

  • 1 кг шаран
  • 1/2 ч. чаша олио
  • 4-5 глави лук, нарязани на филийки
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/4 кг едро счукани орехови ядки
  • 1 ч. лъжичка черен пипер
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне

Измийте шарана добре и го почистете, като премахнете перките, люспите и вътрешностите. В загрято олио запържете нарязания на филийки лук, докато омекне, и го свалете от огъня.

Към запържения лук добавете ядките и хайвера от шарана, предварително нарязани на дребно, нарязания магданоз, счуканите орехови ядки, черния пипер и солта. Разбъркайте добре сместа.

Напълнете шаранa с приготвената смес и го зашийте, за да не изтече плънката по време на печенето.

Печете шарана на умерено силна фурна до златисто и готовност, като време за печене може да варира в зависимост от размера на рибата.

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback