Според готвача Николай Немигенчев шаранът се готви най-лесно цял, когато е покрит със смес от белтък и морска сол.
"Един от най-лесните начини за приготвяне на шаран е във фурна. Покривате го със смес от белтък и морска сол. Когато се пече, голямото количество сол от една страна го овкусява, а от друга го задушава отвътре. Това го прави много крехък. Добра идея е шаранът да бъде предварително маринован. Например, да смесите един литър вода с 80 грама сол и 40 грама захар. Може да добавите лимони и портокали в марината. Рибата трябва да кисне в тази смес около 12 часа, ако е голяма", каза готвачът пред "Фокус".
Той обясни, че след това шаранът се измива и почиства. Може да се напълни с лимони, ориз или друго, след което да се изпече.
Снимка: Pexels