Диетата се очертава като ключов фактор за предотвратяване и управление на сърдечносъдови заболявания. Екип от учени изследва как замяната на животинските протеини с растителни влияе на здравето на сърцето. Макар все още да няма точно съотношение, което да стане официална препоръка, резултатите са категорични: хората, които залагат на повече растителни протеини, са с 19% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и с 27% по-нисък риск от исхемична болест на сърцето.
За намаляване на риска от сърдечни заболявания експертите препоръчват редовна физическа активност и по-здравословен хранителен режим, включващ замяна на мазните червени меса с нетлъсти източници на белтъчини. Същевременно, растителните протеини, като тези от киноа, едамаме и нахут, набират популярност като здравословна алтернатива на животинските белтъчини.
Специалистите препоръчват увеличаване на приема на ядки. Ядките са богат източник на белтъчини, мазнини и фибри, имат нисък гликемичен индекс и могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и да подобрят когнитивните функции. Освен това увеличаването на консумацията на богати на протеини зеленчуци като спанак, домати и гъби също е полезно за здравето на сърцето.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels