Тази рибна плакия е чудесен избор за празнична трапеза или специален повод, носещ ароматите на традиционната българска кухня.
Необходими продукти:
- Риба (шаран, есетра, калкан, щука, моруна или друга) - 1 кг
- Олио - ¾ ч. чаша
- Лук - 5-6 глави, нарязан на дребно
- Целина - 1 глава, нарязана на малки кубчета
- Брашно - 1 с. л.
- Чесън - 1-2 глави, скилидки
- Чер пипер - 8-10 зърна
- Дафинов лист - 1–2 бр.
- Домати - 4–5 бр., нарязани на филийки
- Лимон - няколко тънки резенчета
- Магданоз - ситно нарязан, за поръсване
- Сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства добре и се измива със студена вода. След това се нарязва на порционни парчета и се подрежда в тава.
В тиган се загрява ¾ чаша олио. В него се задушават нарязаните на дребно лук и целина, докато омекнат. След като зеленчуците станат крехки, се добавя една супена лъжица брашно и се запържва леко. Запръжката се разрежда с гореща вода, докато се получи умерено гъста смес. Овкусява се със сол, скилидките чесън, зърната черен пипер и дафиновите листа.
Щом сместа заври, се изсипва върху рибата в тавата. Отгоре се нареждат филийки домати, а между тях се поставят тънки резенчета лимон. Накрая ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Тавата се поставя в предварително загрята фурна и плакията се пече на умерено силна температура, докато стане златиста и ароматна.