Риба плакия по стара българска рецепта

Чудесен избор за празнична трапеза

04.12.2024 | 14:11 Редактор:
Риба плакия по стара българска рецепта
Риба плакия по стара българска рецепта

Тази рибна плакия е чудесен избор за празнична трапеза или специален повод, носещ ароматите на традиционната българска кухня.

Необходими продукти:

  • Риба (шаран, есетра, калкан, щука, моруна или друга) - 1 кг
  • Олио - ¾ ч. чаша
  • Лук - 5-6 глави, нарязан на дребно
  • Целина - 1 глава, нарязана на малки кубчета
  • Брашно - 1 с. л.
  • Чесън - 1-2 глави, скилидки
  • Чер пипер - 8-10 зърна
  • Дафинов лист - 1–2 бр.
  • Домати - 4–5 бр., нарязани на филийки
  • Лимон - няколко тънки резенчета
  • Магданоз - ситно нарязан, за поръсване
  • Сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства добре и се измива със студена вода. След това се нарязва на порционни парчета и се подрежда в тава.

В тиган се загрява ¾ чаша олио. В него се задушават нарязаните на дребно лук и целина, докато омекнат. След като зеленчуците станат крехки, се добавя една супена лъжица брашно и се запържва леко. Запръжката се разрежда с гореща вода, докато се получи умерено гъста смес. Овкусява се със сол, скилидките чесън, зърната черен пипер и дафиновите листа.

Щом сместа заври, се изсипва върху рибата в тавата. Отгоре се нареждат филийки домати, а между тях се поставят тънки резенчета лимон. Накрая ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Тавата се поставя в предварително загрята фурна и плакията се пече на умерено силна температура, докато стане златиста и ароматна.