Продукти:
- 1 шаран (около 800 г)
- 3 големи глави лук, нарязани на едро
- 4-5 скилидки чесън на филийки
- 150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода
- 200 г орехи
- 200 г гъби, нарязани на ситно
- 4-5 с.л. доматено пюре
- 1 ч.ч. вода
- Олио
- Девесил
- Дафинов лист
- Черен пипер
- Сол
Начин на приготвяне:
Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън, и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите, съветва az-jenata.bg.
След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте.
Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C (180 °C с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.
Снимка: Bulgaria ON AIR