Рецепта за Никулден: Пълнен шаран с орехи и стафиди

Печете в предварително загрята фурна на 200°C

03.12.2024 | 16:05 Редактор:
Рецепта за Никулден: Пълнен шаран с орехи и стафиди
Рецепта за Никулден: Пълнен шаран с орехи и стафиди

Продукти:

- 1 шаран (около 800 г)

- 3 големи глави лук, нарязани на едро

- 4-5 скилидки чесън на филийки

- 150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода

- 200 г орехи

- 200 г гъби, нарязани на ситно

- 4-5 с.л. доматено пюре

- 1 ч.ч. вода

- Олио

- Девесил

- Дафинов лист

- Черен пипер

- Сол

Начин на приготвяне:

Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън, и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите, съветва az-jenata.bg.

След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте.

Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C (180 °C с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.

Снимка: Bulgaria ON AIR