През зимата организмът се нуждае от допълнителна подкрепа. С правилния подбор на храни можем да укрепим имунната система, да запазим енергията си и да подобрим цялостното си здраве.
Цитрусовите плодове като портокали, мандарини, грейпфрути и лимони могат да се използват в пресни сокове, салати или просто да се консумират сурови. Богати са на витамин С, фитонутриенти и фибри. Зелените листни зеленчуци, като спанак и къдраво зеле, са идеални за супи, смутита и салати. Богати са на полезни антиоксидантни вещества. Не забравяйте традиционните подправки като свеж магданоз.
Един от най-добрите източници на витамин C през зимата са броколите. Те са подходящи за салати и готвене. Отличават се с антираковите си свойства. За да се запазят те обаче, броколите не бива да минават през прекалена термична обработка.
Сладките картофи са чудесни печени или в супи, осигурявайки комбинация от вкус и хранителни ползи. Джинджифилът пък има антибактериални свойства и помага за успокояване на възпаления.
Ядките и семената са богати на полезни мазнини, минерали и фибри, а медът може да бъде естествен подсладител за чайове и закуски. Освен че подслажда, той действа като натурален антибиотик и подпомага здравето на гърлото.
Четете повече в puls.bg.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Как се справяте с поскъпването на живота?
Снимка: Pexels