На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. У нас празникът бива наричан още Мечкинден – празник на мечките, чийто господар е Свети Андрей.
Според народните вярвания денят започва да расте колкото едно царевично зърно. Според традицията на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, леща, булгур, жито и други.
Как да приготвим вкусен селски боб със зеленчуци?
Необходими продукти:
- 500 г боб
- 2 глави кромид лук
- 2 моркова
- 2 чушки
- 1 стрък целина
- 1 сушена люта чушка
- 50 мл олио
- 1 кубче масло
- 3 стръка джоджен
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаша доматен сок, прецеден
- 1 щипка червен пипер
- 1 щипка черен пипер
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба за една нощ. На сутринта излейте водата и измийте добре. Поставете го в тенджера с прясна вода и го сварете. Прецедете сварения боб и изхвърлете водата.
Зеленчуците нарежете на ситно. Запържете ги в сгорещеното олио. Към тях добавете маслото и разбърквайте. След като се запържат добавете и лютата чушка, доматеното пюре, доматения сок и джоджена заедно с черния пипер. Разбъркайте.
Към зеленчуците добавете боба. Разтворете червения пипер, черния пипер и брашното в малко вода, за да се смесят. Добавете към боба и разбъркайте запръжката. Посолете ястието, налейте малко топла вода, колкото да покрие продуктите. Отново разбъркайте и прехвърлете всичко в тава за печене. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
Как се справяте с поскъпването на живота?
Снимка: Pexels