fallback

Селски боб със зеленчуци за Андреевден (РЕЦЕПТА)

Денят започва да расте колкото царевично зърно

27.11.2024 | 10:55 Автор: Толя Стоянова

На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. У нас празникът бива наричан още Мечкинден – празник на мечките, чийто господар е Свети Андрей.

Според народните вярвания денят започва да расте колкото едно царевично зърно. Според традицията на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, леща, булгур, жито и други.

Как да приготвим вкусен селски боб със зеленчуци?

Необходими продукти:

  • 500 г боб
  • 2 глави кромид лук
  • 2 моркова
  • 2 чушки
  • 1 стрък целина
  • 1 сушена люта чушка
  • 50 мл олио
  • 1 кубче масло
  • 3 стръка джоджен
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 чаша доматен сок, прецеден
  • 1 щипка червен пипер
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба за една нощ. На сутринта излейте водата и измийте добре. Поставете го в тенджера с прясна вода и го сварете. Прецедете сварения боб и изхвърлете водата.

Зеленчуците нарежете на ситно. Запържете ги в сгорещеното олио. Към тях добавете маслото и разбърквайте. След като се запържат добавете и лютата чушка, доматеното пюре, доматения сок и джоджена заедно с черния пипер. Разбъркайте.

Към зеленчуците добавете боба. Разтворете червения пипер, черния пипер и брашното в малко вода, за да се смесят. Добавете към боба и разбъркайте запръжката. Посолете ястието, налейте малко топла вода, колкото да покрие продуктите. Отново разбъркайте и прехвърлете всичко в тава за печене. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.

Как се справяте с поскъпването на живота?

С много лишения и правене на сметка за почти всичко.
Със свиване на разходите за екскурзии/почивки, ресторанти и всякакви глезотии.
Спасяват ме спестяванията ми.
С намиране на допълнителни източници на средства.
Получавам достатъчно висок доход и цените не променят начина ми на живот.
Общо 319 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback