Консумацията на сурова храна е популярна заради убеждението, че е по-здравословна и богата на хранителни вещества. Въпреки това, не всички продукти са безопасни за консумация в суров вид, тъй като някои съдържат токсини, опасни бактерии или други вредни елементи.
Готвенето неутрализира тези рискове, въпреки че може да намали част от хранителните вещества, пише Times of India.
Яйца
Суровите яйца могат да съдържат бактерията салмонела, която причинява сериозно хранително отравяне. Симптомите включват треска, коремни крампи, диария и повръщане. Използването на пастьоризирани яйца в рецепти, които изискват сурови яйца (като домашна майонеза или десерти), е задължително за намаляване на риска.
Гъби (някои видове)
Докато някои гъби са безопасни за консумация сурови, много диви или култивирани видове съдържат токсини, които могат да причинят увреждане на органи, гадене и повръщане. Готвенето на гъбите подобрява тяхната усвояемост и неутрализира токсичните вещества.
Кашу
Суровите кашу ядки съдържат урушиол – същото токсично вещество, което се открива в отровния бръшлян. Консумацията на сурово кашу може да причини силни алергични реакции, като кожни обриви и проблеми с дишането. Комерсиално продаваните кашу ядки обикновено са печени, което елиминира токсина и ги прави безопасни за ядене.
Картофи
Суровите картофи, особено зелените части и кълновете, съдържат соланин – токсично вещество, което може да предизвика гадене, повръщане и неврологични проблеми. Готвенето напълно премахва токсина, което прави картофите безопасни за консумация.
Бобови растения
Суровият боб съдържа лектини – вид протеин, който може да предизвика гадене и силен стомашен дискомфорт. При готвене лектините се неутрализират напълно, и бобът става безопасен за консумация.
Патладжан
Суровият патладжан може да бъде горчив и да съдържа соланин. При висока консумация този токсин може да причини главоболие, коремни болки, диария, гадене и повръщане. Готвенето прави патладжана безопасен и подобрява вкуса му.
Зеле
Някои хора обичат сурово зеле в салати, но готвенето му помага да се намалят газообразуващите свойства. Понякога зелето може да съдържа насекоми или вредители, затова се препоръчва да се бланшира в гореща подсолена вода.
Снимка: Freepik