Почитаме паметта на света Екатерина. Тя се смята за закрилница на занаятчиите, грънчарите, мелничарите, учителите и учениците. В миналото се е вярвало, че тя предпазва децата от шарка. На 24 ноември слагаме на трапезата вкусна питка с мед.
Необходими продукти
- 1 кг брашно
- 2 чаши топла вода
- ½ кубче мая
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица сол
- олио за намазване
- масло за намазване
- 1 жълтък
Начин на приготвяне
В купа смесете едната чаша топла вода с маята и захарта. Разбъркайте леко с лъжичка, за да се активира маята. Сместа ще шупне след десетина минути. Тогава е готова. Добавете останалата топла вода и солта. Разбъркайте. Добавяйте малко по малко брашното като разбърквате непрекъснато. Когато се получи меко тесто, започнете да месите с ръце. Намажете с олиото и оставете настрана до включената печка да втасва на топло.
След като втаса, разделете тестото на 10 малки топчета. Разточете всяко от тях с ръце, така че да се получат правоъгълни форми. Усучете всяка от тях в намазнената тава. Подредете ги така, че да се сгушат едно до друго. Намажете с жълтъка.
Печете за 40-50 минути на 200 градуса или до суха клечка. След като извадите от фурната, намажете с малко масло.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: БГНЕС