Опасно заболяване е диабетът, може сериозно да засегне качеството ви на живот, увреждайки различни ключови органи и системи. При диабет е налице висока кръвна захар, което повлиява сериозно метаболизма и функциите на организма. Храната е важен фактор в превенцията и контрола на диабет.
Важно е да се подбират предимно храни с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват скокове в нивата на кръвната захар. Храните с нисък гликемичен индекс спомагат за усвояването на инсулина, който контролира стойностите на кръвната захар.
Нахут
Нахутът е една от най-полезните храни за превенция на диабет. Той е беден на захари и изключително богат на протеини и фибри. В него се съдържат сложни въглехидрати, които се разграждат бавно и не причиняват скокове в нивата на кръвната захар. Фибрите и протеините спомагат за забавянето на усвояването на въглехидратите, като това поддържа оптимални нива на глюкоза в кръвта.
Риба
Рибата е предимно богата на протеини и мастни киселини. Тя е бедна на калории и не съдържа никакви въглехидрати. Наблягането на приема на протеини в храната допринася за качествен контрол на нивата на кръвната захар, предпазва от диабет и наднормено тегло.
Месо без тлъстини
Качественото месо с високо съдържание на протеини също е сред храните, които помагат да се предпазите от диабет. Нетлъстите меса са един от най-добрите източници на протеини, които забавят усвояването на въглехидратите и спомагат за поддържането на стабилни нива на глюкоза в кръвта. Протеините подобряват усвояването на инсулина от клетките, което спомага за поддържането на кръвната захар в нормални граници, а това е ключов фактор за превенцията на диабет.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay