Консумацията на червено вино в умерени количества може да полезна за здравето. Една от основните причини, поради които червеното вино се смята за полезно, е неговото въздействие върху сърдечно-съдовото здраве.
Червеното вино съдържа антиоксиданти, като ресвератрол, които намаляват възпаленията и защитават съдовете от увреждане. Някои проучвания сочат, че умереното пиене на червено вино може да намали риска от сърдечни заболявания, като подобри нивата на "добрия" холестерол (HDL) и намали образуването на съсиреци в кръвта.
Проучвания потвърждават, че умереното консумиране на алкохол може да има защитен ефект върху сърцето, но винаги е важно да се спазват препоръчителните количества: около 150 мл на ден за жени и до 300 мл за мъже.
Някои изследвания показват, че червеното вино може да има и положителен ефект върху мозъчната функция. Умерената му консумация е свързана с по-нисък риск от когнитивни нарушения, като деменция и болестта на Алцхаймер. Това може да се дължи на антиоксидантите, които съдържа виното, а също така и на ефекта на ресвератрола върху мозъчните клетки.
Четете повече в puls.bg.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Снимка: Pexels