Важно е да се грижим за здравето на костите си. Подходящата диета може значително да подобри костната плътност и да намали риска от фрактури.
Млечни продукти
Млякото, сиренето и киселото мляко са сред най-добрите източници на калций. Освен това, някои млечни продукти са обогатени с витамин D, което прави усвояването на калция още по-ефективно. Препоръчва се ежедневна консумация на млечни продукти за оптимално здраве на костите.
Риба и морски дарове
Мазната риба като сьомга и сардини е отличен източник на витамин D и омега-3 мастни киселини. Сардините съдържат и калций, тъй като обикновено се консумират с костите. Според изследвания, редовната консумация на тези риби помага за увеличаване на костната плътност.
Ядки и семена
Ядките като бадемите са богати на магнезий, докато сусамовите семена съдържат калций. Чиа семената също са изключително полезни, тъй като съдържат комбинация от калций, магнезий и омега-3 мастни киселини.
Автор: Маринела Георгиева
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels