Консумацията на 2 до 4 яйца седмично намалява лошия холестерол

Продуктът подпомага и когнитивните функции

16.11.2024 | 12:45 Редактор:
Консумацията на 2 до 4 яйца седмично намалява лошия холестерол
Консумацията на 2 до 4 яйца седмично намалява лошия холестерол

Според нови научни данни консумацията на яйца, които съдържат много холестерол и често са считани за вредни, може да има неочаквани ползи за здравето.

Изследователи анализират здравните показатели на 890 мъже и жени и установяват, че консумацията на 2-4 яйца седмично е свързана с по-ниски нива на холестерол в кръвта. Изследването е публикувано в списание "Nutrients".

Резултатите показват, че сред 531 жени тези, които консумират повече яйца, демонстрират по-малко влошаване на краткосрочната и дългосрочната памет. При мъжете подобна връзка не е открита в същото проучване, но паралелен анализ на данни показва, че мъжете, консумиращи повече яйца, постигат по-добри резултати на когнитивните тестове, докато при жените такъв ефект не се наблюдава.

Авторите на проучването предполагат, че въпреки високото съдържание на холестерол, яйцата нямат вреден ефект и дори могат да подпомогнат когнитивните функции.

В продължение на десетилетия яйцата и други храни, богати на холестерол, са били избягвани поради опасения за повишаване на нивата на холестерол в кръвта и риска от сърдечносъдови заболявания. Въпреки че този подход остава валиден за хора с определени състояния като диабет, новите доказателства подчертават по-съществената роля на наситените мазнини, захарта и натрия в развитието на атеросклероза, отколкото холестеролът в диетата.

Яйцата и ракообразните са изключение, тъй като съдържат минимални количества наситени мазнини, а яйцата, по-специално, са нискомаслени, богати на протеини и хранителни вещества. Те могат дори да намалят холестерола в организма и да забавят когнитивното влошаване.

Четете повече в Puls.bg.

Снимки: pixabay