Закуската е най-важното хранене за деня, тъй като възстановява нивата на енергия и подпомага метаболизма, което намалява вероятността от преяждане. За оптимални ползи е важна балансирана закуска, включваща подходящи компоненти, които ще обсъдим, заедно с вкусни и здравословни рецепти.
Балансираната закуска олицетворява баланса не само на хранителни вещества, но и на хранителни групи. Тя обикновено включва комбинация от макронутриенти – въглехидрати, протеини и здравословни мазнини – които също допринасят с микроелементи или основни витамини и минерали към храненето. Тези три макронутриента, в комбинация с микронутриентите, съставят четирите компонента на една балансирана закуска.
Трите групи макронутриенти, намиращи се в балансираната закуска, забавят храносмилането, допринасяйки за повишена ситост и стабилни енергийни нива – идеални за начало на деня.
Но всяка група може да се похвали и със своите уникални предимства. Протеинът помага за растежа, поддържането и възстановяването на мускулите и тъканите, като същевременно поддържа постоянни нива на кръвната захар. Богатите на протеини закуски включват яйца, кисело мляко, извара, ядки, семена, постно месо и тофу.
Междувременно въглехидратите (особено съдържащите фибри сложни въглехидрати) служат като основен източник на енергия за мозъка и тялото и подпомагат здравето на храносмилането, метаболизма и имунитета – благодарение на подкрепата на макроса за микробиома на червата. Сложните въглехидрати могат да бъдат намерени в плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, като овес и пълнозърнест хляб.
Здравословните мазнини, от друга страна, са важни за здравето на мозъка и клетките, както и за усвояването на мастноразтворимите витамини. Източници на здравословни мазнини, които са идеални за сутрешно хранене, включват авокадо, ядки, семена и зехтин.
Четете повече в tialoto.bg
Снимка: Freepik