Ежедневната консумация на малко количество шамфъстък може да доведе до значително подобрение в здравето на очите, според изследване, публикувано в сп. The Journal of Nutrition. Добавянето на обелен, сухо изпечен и безсолен шамфъстък към обичайната диета за 12 седмици може да помогне за увеличаване на оптичната плътност на макулния пигмент при участниците в проучването.
Макулата е малка, но важна зона в центъра на ретината, разположена в задната част на окото. Тя играе ключова роля за качественото зрение, като осигурява централно и цветно виждане, както и възможността за разпознаване на фини детайли като черти на лицето и текст.
С напредването на възрастта дегенерацията на макулата става често срещана. В САЩ около 20 милиона възрастни са засегнати от това състояние, което е водеща причина за загуба на зрението и слепота.
Макулната дегенерация обаче може да засегне и по-млади хора. Основни рискови фактори включват тютюнопушене, фамилна предразположеност, наднормено тегло и високо кръвно налягане.
Шамфъстъкът е особено богат на лутеин – растителен пигмент, който предпазва макулата от увреждане от синя светлина. Проучването показва, че нивата на лутеин в тялото на участниците са нараснали само след шест седмици и са се удвоили до края на изследването.
Макулната дегенерация може да бъде лекувана в напреднал стадий, но ранното откриване на състоянието позволява по-ефективно лечение с хранителни вещества и добавки.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Pexels