Канелата е богата на антиоксиданти, притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства и оказва положителен ефект върху метаболизма и имунната система. Какво още трябва да знаем за нея?
Подобрява здравето на сърцето
Канелата има редица ползи за сърдечно-съдовата система, които включват понижаване на нивата на "лошия" LDL холестерол и триглицеридите, като същевременно поддържа нивата на "добрия" HDL холестерол. Това помага за предотвратяване на натрупването на плака в артериите и намалява риска от атеросклероза, сърдечен удар и инсулт. Някои изследвания сочат, че канелата може да намали кръвното налягане, което е важен фактор за здравето на сърцето.
Антибактериални и антимикотични свойства
Канелата съдържа активни съставки, като канелен алдехид, които притежават силни антибактериални и антимикотични свойства. Тя помага в борбата с различни видове бактерии, гъбички и дори вируси. Изследванията показват, че канелата е ефективна срещу бактерии като E. coli и Salmonella, които са честа причина за хранителни отравяния. Канелата също така може да се използва за лечение на гъбични инфекции, особено на гъбичките от рода Candida.
Подкрепя здравето на мозъка
Проучвания показват, че канелата може да има защитен ефект върху мозъка и да предотврати дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Антиоксидантите и противовъзпалителните компоненти в канелата защитават невроните от увреждания и намаляват окислителния стрес, който е свързан със стареенето на мозъка. Канелата може да подобри и когнитивната функция, като увеличава способността за учене и паметта.
Четете повече в puls.bg.
Трябва ли да бъдат касирани изборите?
Снимка: Pexels