fallback

Мъфини тирамису: Уникален италиански вкус в малки кексчета (РЕЦЕПТА)

Насладете се на перфектната комбинация от кафе, маскарпоне и какао

06.11.2024 | 18:00 Автор: Деси Николова

Мъфините могат да се приготвят по много различни начини, но сме убедени, че не сте опитвали кексчета с вкус на тирамису. Сега е перфектният момент да се насладите на нашата уникална рецепта за мъфини тирамису. Поглезете близките си с този автентичен италиански вкус, който ще ги очарова.

Необходими продукти:

За мъфините:

  • 1 и 2/3 чаши брашно
  • 1 пакет бакпулвер
  • ¾ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица сода
  • 1/8 чаена лъжица индийско орехче
  • ½ чаша масло, меко
  • ¼ чаша олио
  • 1 чаша захар + 2 супени лъжици
  • 2 големи яйца на стайна температура
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • ¼ чаена лъжица бадемов екстракт
  • 2/3 чаша заквасена сметана на стайна температура
  • 1/3 чаша прясно мляко на стайна температура

За кафе сиропа:

  • ¾ чаша гореща вода
  • 1 и ½ супени лъжици инстантно кафе
  • 1 и ½ супени лъжици захар
  • 1 и ½ супени лъжици ликьор кафе или на вкус

За глазурата:

  • ¾ чаша масло, меко
  • 2 и ½ чаши пудра захар
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици сметана, охладена
  • 200 г маскарпоне
  • 1 супена лъжица какао за поръсване

Начин на приготвяне:

За мъфините:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете формички за мъфини и сложете хартия за печене. Пресейте брашното, бакпулвера, ¾ чаена лъжица сол, содата и индийското орехче в купа. В друга голяма купа разбийте с миксер маслото, олиото и захарта до пухкава смес за 3-4 минути. Добавете яйцата, ванилията и бадемовия екстракт и разбийте за още 3-4 минути. Добавете заквасената сметана и прясното мляко и разбивайте до гладка смес. Добавете половината от сухите съставки и разбийте. След като се смесят, добавете оставащата половина и отново разбийте до гладка смес. Разпределете тестото в подготвените форми, като пълните до половината. Печете в загрята фурна до златисто или около 26, максимум 30 минути. Извадете мъфините и ги оставете да изстинат върху решетка за около 30 минути.

За кафе сиропа:

Смесете всички съставки за сиропа и разбъркайте добре, докато се смесят изцяло. С помощта на шишче за месо направете дупки в мъфините, като разширите леко. Внимателно излейте по 1 супена лъжица от сиропа във всеки мъфин.

За глазурата:

С миксер разбийте маслото до гладкост. Добавете 1 чаша пудра захар и разбийте. Добавете 1 и ½ чаши пудра захар, ванилията и солта. Разбийте отново. Добавете сметаната и разбийте за още 3-4 минути до много гладка и пухкава смес. Добавете маскарпонето и отново разбийте сместа, докато се сгъсти леко. Прехвърлете глазурата в пош и украсете добре изстиналите мъфини. Поръсете с какао и сервирайте.

Четете още рецепти в az-jenata.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback