Идващата от Китай и Япония райска ябълка е пълна с витамини и полезна за нас. На пръв поглед този плод привлича с яркия си оранжев цвят и сладък вкус, но неговите хранителни и здравословни ползи са тези, които го правят предпочитан.
Богата на витамини и антиоксиданти
Райската ябълка е истинска витаминна бомба. Съдържа високи количества витамин C, витамин A и витамин E. Витамин C е мощен антиоксидант, който подпомага имунната система, намалява риска от инфекции и подпомага образуването на колаген, необходим за здравето на кожата, ставите и съдовете. Един плод може да покрие около 80% от дневните нужди на организма от витамин C.
Поддържа здравето на кожата и косата
Високото съдържание на витамин C и бета-каротин в райската ябълка е полезно за кожата. Тези вещества спомагат за борба със стареенето на кожата, като поддържат нейната еластичност и свежест. Витамин C стимулира производството на колаген, което е ключово за здрава и гладка кожа. Витамин A и антиоксидантите в плода също така предпазват кожата от увреждания, причинени от слънцето, и помагат за заздравяване на косата.
Ползи за имунната система
Плодът съдържа вещества като бета-каротин, лутеин, зеаксантин и витамин C, които засилват имунната система. Те спомагат за увеличаване на производството на бели кръвни клетки и предотвратяват инфекции. Антиоксидантите в плода предпазват клетките от увреждания и намаляват риска от хронични заболявания.
Как да изберем и консумираме райска ябълка?
Райската ябълка се консумира както сурова, така и в различни ястия и десерти. За да се насладите на нейния вкус, изберете зрели плодове с гладка и леко мека кора. Райската ябълка може да бъде добавена към салати, плодови смутита или ястия. Когато е добре узряла, плодът е сладък и месест, като може да се яде и с лъжица.
Четете повече в puls.bg.
Трябва ли да бъдат касирани изборите?
Снимка: Pexels