Желязодефицитната анемия е един от най-често срещаните видове анемия. Ниският хемоглобин винаги подсказва чрез различни неразположения. Сред тях могат да са умора, косопад, главоболие, виене на свят, бледа кожа и други. Причините за появата на анемия не са само свързани с недостатъчната консумация на месо и риба.
Затова при най-малки съмнения и неразположения е важно да се консултираме с лекар. Освен месото, рибата, гъбите, сусамовият тахан, спанакът, спирулината на прах, вижте кои плодове и ядки са сочени за полезни:
Кайсии
Кайсиите са богати на полезни хранителни вещества. Хубавото е, че можем да ги консумираме през цялата година. Не само пресните, но и сушените кайсии са сочени за едни от най-полезните плодове при анемия. Консумацията им ни осигурява витамин А, желязо, витамини от група В, магнезий, калий, калций и други. Те са чудесна добавка към ястия, салати, смутита, здравословни десерти.
Кашу
Ядките и семената са добри източници на желязо, както и на много витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. Кашуто ни осигурява добри количества от минерала желязо. То е чудесно за междинни хранения, добавено към смутита, здравословни десерти, мюсли и други. Добре е да е сурово, не печено и овкусено и да е предварително накиснато. Повече за накисването на ядките може да прочетете тук.
Сини сливи
Сините сливи са друг сушен плод с особено високо съдържание на желязо. Сините сливи не само помагат на приема на желязо, но също така са богати на фибри, калий и витамин С. Помагат на тялото ни да храносмила добре и понижават холестерола, сочат изследвания. Сушените сини сливи също могат да се консумират по разнообразни начини.
Четете повече в az-jenata.bg.
Трябва ли да бъдат касирани изборите?
Снимка: pixabay