От известно време насам суперхраните са в центъра на вниманието. Въпреки това, много от тях не са толкова екзотични, скъпи и трудни за намиране. В следващите редове ще разгледате най-полезните суперхрани.
Авокадо
Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA), ½ авокадо осигурява 29 милиграма магнезий. Магнезият играе роля в регулирането на кръвното налягане и кръвната захар, а дефицитът на магнезий е свързан с по-висок риск от диабет тип 2. Авокадото също така осигурява фибри, заедно със здравословни за сърцето полиненаситени и мононенаситени мазнини. Препоръка, публикувана от Американската сърдечна асоциация, отбелязва, че замяната на наситени мазнини (от източници като масло) с мазнините, намиращи се в храни като авокадото, може да намали риска от сърдечни заболявания.
Нар
Екзотичните плодове отдавна са почитани като суперхрани заради тяхното хранително съдържание и лечебни свойства. Изследванията показват, че нарът например може да укрепи здравето на сърцето. Той е отличен източник на антиоксиданти и може да помогне за възстановяване на увредена ДНК.
Горски плодове
Боровинките са начело в почти всеки списък със суперхрани. Въпреки че всички горски плодове се различават по хранителна стойност, къпините, червените боровинки (пресните, не сушените), ягодите и малините, са нискокалорични, с високо съдържание на фибри и пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата срещу сериозни заболявания, които причиняват свободните радикали.
Боровинките имат голям брой антоцианинови пигменти, които не само им придават богат цвят, но също така действат като мощни антиоксиданти, които могат да намалят риска от диабет, сърдечни заболявания и дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.
Четете повече в az-jenata.bg
Трябва ли да бъдат касирани изборите?
Снимка: Freepik