Откритие на учени от Съединените щати предполага, че интензивна тренировка може значително да потисне нивото на грелин, познат още като хормон на глада. Грелинът е онова невидимо "напомняне" в тялото, което ни подтиква да се храним. Той активира определени мозъчни зони, които засилват апетита и желанието за храна.
В проучването, публикувано в сп. Journal of the Endocrine Society, са участвали осем мъже на средна възраст 43 години и шест жени на средна възраст 32 години. След умерени и интензивни физически упражнения изследователите измерват нивата на грелин на участниците и проследяват техните субективни усещания за глад. В организма грелинът се среща в две форми: ацилиран и деацилиран, като последният съставлява около 80% от хормона в тялото.
Макар по-рано деацилираният да се е смятал за неактивен, сега е ясно, че той играе роля в метаболизма на глюкозата и храносмилателните процеси. Aцилираният грелин, от друга страна, е отговорен за апетита и инсулиновата резистентност. Установено е, че грелинът може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да влияе на хипоталамуса – зоната в мозъка, която регулира усещането за глад.
В края на проучването изследователите установяват, че жените имат по-високи нива на общия грелин и на деацилираната форма на грелина в сравнение с мъжете участници.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels