Маслото от авокадо е полезно за очите и сърцето

Богато е на антиоксиданти

28.10.2024 | 22:41 Редактор:
Едно от най-значимите предимства на маслото от авокадо е неговият ефект да подпомага здравето на сърцето.
Едно от най-значимите предимства на маслото от авокадо е неговият ефект да подпомага здравето на сърцето.

Маслото от авокадо е богато на мононенаситени мазнини, антиоксиданти и витамини. Ето защо трябва да го включвате по-често в менюто си:

Подпомага здравето на сърцето

Едно от най-значимите предимства на маслото от авокадо е неговият ефект да подпомага здравето на сърцето. То е богато на мононенаситени мазнини, които са полезни за поддържането на здравословни нива на холестерола. Тези мазнини могат да помогнат за понижаване на "лошия" LDL холестерол и увеличаване на "добрия" HDL холестерол, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Антиоксидантна защита

Маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, включително витамин Е и каротеноиди, които защитават клетките от оксидативен стрес. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да повредят клетките и да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.

Подобрява зрението

Благодарение на високото съдържание на лутеин, масло от авокадо може да допринесе за защита на зрението. Лутеинът е каротеноид, който се натрупва в ретината на окото и действа като естествен антиоксидант, предпазващ очите от увреждания, причинени от свободните радикали. Проучвания показват, че достатъчният прием на лутеин може да намали риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация – две от водещите причини за загуба на зрение при възрастните хора.

Подобрява храносмилането

Маслото от авокадо съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт и подпомагат храносмилането. Тези мазнини улесняват усвояването на хранителните вещества и могат да помогнат за намаляване на възпаленията в червата, което подобрява функционирането на храносмилателната система. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels