Яйцата крият опасност за сърцето при неправилно готвене

При високи температури холестеролът се окислява и образуват оксистероли

28.10.2024 | 14:32 Редактор:
Гответе ги за по-кратко време.
Гответе ги за по-кратко време.

Яйцата често присъстват в разнообразни диети и са известни с високото си съдържание на протеини и основни хранителни вещества. Въпреки полезните си качества, те съдържат и хранителен холестерол, който повдига въпроси относно сърдечното здраве.

Макар че изследвания на Американската сърдечна асоциация намаляват опасенията за холестерола в яйцата, начинът на приготвяне все пак оказва влияние върху здравословния им ефект. Ето какво е добре да знаем за това дали прекомерното готвене на яйца може да повиши нивата на холестерол и да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Как готвенето влияе на холестерола в яйцата

Голямо яйце съдържа около 186 мг холестерол, главно в жълтъка. Въпреки че преди се смяташе за рисков фактор за сърдечни заболявания, сега се счита, че консумацията на едно яйце дневно е безопасна за повечето хора, ако се ограничат другите източници на наситени мазнини. Здравословният ефект на яйцата зависи и от приготвянето им — при високи температури холестеролът се окислява и образуват оксистероли, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, като стимулират оксидативния стрес и възпаления.

Какво представляват оксистеролите и защо трябва да внимаваме?

Оксистеролите се образуват при излагане на холестерол на висока температура или продължително готвене и се срещат и в други храни с холестерол, като месо и сирене. Те могат да ускорят атеросклерозата, стимулирайки образуването на плаки в артериите и увеличавайки риска от сърдечни заболявания, пише Times Of India.

Безопасни методи за приготвяне на яйца с минимален здравен риск

За да се възползваме от полезните свойства на яйцата и да минимизираме възможните рискове, е важно да избягваме прекомерното им готвене. Ето няколко препоръки за безопасно приготвяне на яйца:

  • Готвене на по-ниски температури – Варенето или приготвянето на яйца на пара са по-добри варианти от пърженето, тъй като намаляват образуването на оксистероли.
  • Използване на масла с висока точка на димене – При пържене е препоръчително да използвате масла като авокадовото, което остава стабилно при по-високи температури и отделя по-малко вредни съединения.
  • По-кратко време за готвене – Колкото по-дълго се готвят яйцата, толкова повече холестерол се излага на топлина. Стремете се към по-кратки времена на готвене, за да запазите хранителната им стойност и да намалите риска от окисляване.
  • Добавяне на зеленчуци – Зеленчуците обогатяват хранителния състав на ястията с яйца и осигуряват антиоксиданти, които могат да намалят част от оксидативния стрес, причинен от готвенето.

Снимка: Freepik