fallback

Съвети за хидратирана кожа през есента

Важно е да променим грижата си за нея

27.10.2024 | 21:40 Автор: Деси Николова

С настъпването на есента кожата ни се нуждае от адаптация към новите климатични условия – по-ниски температури, сух въздух и отопление на закрито. Затова е важно да променим грижата си за кожата, като включим продукти и рутини, които осигуряват повече хидратация и защита от външните фактори.

Хидратация отвътре навън

Есенното време може да бъде непредсказуемо.  Едно нещо е сигурно – кожата ви се нуждае от колкото се може повече влага, когато есента настъпи.

Тъй като температурата и нивата на влажност постепенно намаляват, същото се отнася и за съдържанието на влага в кожата ви. Това може да доведе до неприятна сухота. Тъй като кожата ви става все по-суха и по-суха, тя създава излишен себум, за да компенсира. Това, от своя страна, води до поява на пъпки.

Сменете леките овлажнители с плътни кремове

През лятото по-малкото е повече, когато става въпрос за вашия овлажнител. Това е така, защото е най-влажният сезон, така че въздухът има повече влага, за да поддържа кожата свежа и сияйна. С наближаването на есенните месеци е време да преминете към плътен крем за лице, който предлага хидратация, но също така действа като бариера между кожата и околната среда.

Това е моментът да станете най-добри приятели с омекотяващи и оклузивни съставки. Според експерти, емолиентите омекотяват кожата, правейки я по-малко склонна към сухота и грапавост. Примери за омекотители включват минерално масло, масло от шеа, керамиди и мастни киселини.

Не забравяйте слънцезащитата

Един от най-добрите съвети за грижа за кожата целогодишно е използването на слънцезащита. Независимо че времето през есента е по-мрачно, трябва да защитите лицето си от вредните UV лъчи, които пробиват дори през облаците. Това ще предотврати слънчеви изгаряния и щети от свободните радикали, които ускоряват стареенето на кожата.

Намалете ексфолиацията

Ексфолиращите съставки като алфа- и бета-хидрокси киселини могат да бъдат твърде груби за кожата. Въпреки че имат много предимства, те също могат да увеличат чувствителността, раздразнението и зачервяването. През есенните месеци, когато кожата вече претърпява много промени, може би е по-добре да намалите употребата на химически ексфолианти и други силни активни съставки.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback