fallback

Ниските температури увеличават честотата на язвено кървене

Всеки сезон влияе по различен начин

27.10.2024 | 21:49 Автор: Вяра Димова

Eдни от най-честите и сериозни проблеми, засягащи гастроинтестиналния тракт, които водят до хоспитализация и усложнения, са пептичните язви. Сезонните промени играят важна роля в развитието на пептичните язви и тяхната активност, включително по отношение на честотата на кръвотечението.

Изследванията показват, че някои фактори, като климатични условия, промени в начина на живот и повишен стрес, могат да допринесат за увеличаването на честотата на язвено кървене.

Някои проучвания показват, че има сезонни разлики в честотата на развитие на пептични язви и техните усложнения, като кървене. Статистиките сочат, че през зимата и есента се наблюдава значително повишение на случаите на кървене при пептични язви, в сравнение с пролетта и лятото. Тази тенденция може да бъде обяснена с промени в редица физиологични фактори, включително:

Повишена продукция на солна киселина. През зимните месеци нивото на солна киселина в стомаха може да се увеличи, което води до нейното повишено въздействие спрямо стомашната лигавица. Това повишава риска от увреждане на мукозата и развитие на язви, както и от последващо кървене. Студеното време може да предизвика и активиране на стресовия отговор в организма, което също води до увеличаване на киселинната продукция.

Намалена защита на стомашната мукоза. Защитните механизми на стомашната лигавица могат да бъдат компрометирани през студените месеци. Промяната в кръвоснабдяването на лигавицата на стомаха води до намалена защита от киселините. Когато кръвният ток към стомашната лигавица е намален, това води до отслабване на нейната защита срещу агресивните фактори, като солна киселина и пепсин. По този механизъм се увеличава рискът от развитие на язви и кървене.

Влияние на хеликобактер пилори (Helicobacter pylori). Хеликобактер пилори е бактерия, която е основен етиологичен фактор за развитието на пептични язви. Изследванията показват, че инфекцията с H. pylori има сезонен характер, като честотата на инфекциите нараства през есенно-зимния период. Това може да обясни повишената честота на язвено кървене през този сезон. Промените в имунната система през зимата също е възможно да играят роля за по-високата активност на инфекцията с H. pylori.

Мукозопротективните фактори, като продукцията на слуз и секрецията на бикарбонати, играят ключова роля за защита на стомашната лигавица от агресивните фактори спрямо стомашната лигавица (солна киселина и пепсин). Промените в тези защитни механизми също могат да се отразят на честотата на язвено кървене.

Автор: Д-р Станислав Димитров

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback