Ефективни хранителни добавки в борбата със стареенето

Малките промени в ежедневието могат да бъдат много полезни

27.10.2024 | 21:22 Редактор:
Някои добавки могат да се приемат под най-различна форма.
Някои добавки могат да се приемат под най-различна форма.

Има добавки, които са особено ефективни с борбата срещу стареенето. Разбира се, не можем да спрем хода на времето, но можем да се опитаме да го забавим, правейки няколко малки промени в ежедневието си, осигурявайки на тялото си това, от което има нужда.

Колаген

Добавките с колаген се предлагат под формата на капсули или прахове, които могат да се смесват в напитка. Колагенът е основният протеин в човешката кожа, съставляващ около 90% от общото ѝ тегло. Приемането на добавки с колаген може да помогне за намаляване на някои признаци на стареене на кожата ви.

Зелени смеси

Зелените смеси са прахове, които могат да се добавят към сокове или смутита. Те обикновено са с високо съдържание на антиоксиданти, които са вещества, които могат да помогнат за защитата на клетките ви от увреждане и болести с напредване на възрастта.

Някои учени предполагат, че спирулина има потенциала да предпазва от ефектите на стареенето на кожата и увреждането от слънцето и че хлорела може да помогне за намаляване на дегенерацията на мускулите и влошаването на състоянието на клетките.

Куркумин 

Това съединение се намира в подправката куркума и ѝ придава антиоксидантни свойства. Както при зелените смеси, има изследвания върху животни и лабораторни изследвания, сочещи намаляване на стареенето на клетките. Едно проучване показва, че добавките с куркумин увеличават продължителността на живота на мухите.

По-важното е, че преглед на проучвания с хора, установил, че куркуминът може да забави когнитивния спад при по-възрастни хора.

Витамин С 

Витамин С подобрява не само състоянието на кожата, но и засилва имунната система, намалява алергиите и предотвратява заболявания, свързани със свободните радикали (оксидативен стрес), като коронарна артериална болест (CAD), болест на Алцхаймер (AD), ракови заболявания и алергичен ринит. В медицината против стареене експертите препоръчват прием на витамин С около 1000 – 2000 мг на ден.

Тази статия има информативен характер. Преди да използвате каквито и да е хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels