Връзката между начина на живот и риска от поява на рак на гърдата

Важно е да поддържаме здравословно тегло

27.10.2024 | 12:26 Редактор:
Повишено излагане на замърсители на околната среда има значение.
Повишено излагане на замърсители на околната среда има значение.

Начинът на живот и диетата играят важна роля в превенцията на рака на гърдата. Всички научни доклади алармират, че ранният рак на гърдата при жени под 50 години се увеличава в световен мащаб.

Да, смъртните случаи от тази болест като цяло намаляват заради ранната диагностика, но все пак трябва да се знае, че не само генетичният компонент е важен за развитието на това коварно заболяване.

Поддържането на здравословно тегло, редовните упражнения, спазването на здравословна, балансирана диета и ограничаването на излагането на токсини от околната среда са доказани начини за намаляване на риска от рак на гърдата.

Кои са рисковите фактори?

В последните години този тип рак се превърна в най-често срещания рак, който засяга 1 от 8 жени – 2,3 милиона в световен мащаб – са засегнати от рак на гърдата всяка година.

Обяснението за увеличаването на случаите на рак на гърдата като цяло, особено при по-младите жени, е многократно. Когато става въпрос за стъпки, които можете да предприемете и които доказано намаляват риска от рак на гърдата, трябва да опитате да:

– поддържайте здравословно тегло
– спортувайте редовно
– яжте предимно растителна храна
– ограничете или пропуснете употребата на алкохол
– намалете излагането на замърсители на околната среда
– помислете за нехормонален контрол на раждаемостта
– откажете пушенето
– наспивайте се добре
– общувайте с другите
– помислете за генетично изследване за BRCA генни мутации
– помислете за допълнителни тестове, ако имате по-едри гърди

Ето и някои от основните фактори, които повлияват на нарастващите нива на рак на гърдата при млади жени:

1. Високо разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването

Затлъстяването или наднорменото тегло засяга две трети от жените. Излишните килограми увеличават възпалението, което дразни клетките на тялото и може да направи по-вероятна появата на ракови клетки. Наднорменото тегло води до по-ранен пубертет, което е рисков фактор за рак на гърдата. За хората с наднормено тегло често е по-трудно да спортуват и е по-малко вероятно да се хранят добре.

2. Повишено излагане на замърсители на околната среда

Пестициди и пластмаси, аромати и други видове замърсители – много от тях са липофилни, което означава, че се разтварят в мазнини след излагане. Ако сте имали експозиция на пестицид преди години, все още може да имате остатъци от него в мастната си тъкан.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay