Това време от годината идеално се съчетава с кулминацията на вегетационния сезон, осигурявайки много подходящи за ниските температури подправки и храни по рафтовете на магазините за хранителни стоки. И въпреки че вероятно вече имат достатъчно обяснения за есенни храни и ястия, чудили ли сте се някога кои от тях са най-здравословни и получават одобрението на диетолозите?
За да ви помогнем, ние събрахме няколко любими на експертите есенни съставки и храни за моментите, когато дните станат по-кратки и температурите по-ниски. Така ще си осигурите уют, топлина и защита от вируси, като същевременно не рискувате вкуса и фигурата си.
Канела
Когато става дума за есенни подправки, канелата е една от любимите ни. Макар че може да се използва през цялата година, тя е особено подходяща за студеното време. Хубавата новина е, че е доста адаптивна и може да се добавя към много различни ястия. Сложете я в овесените ви ядки, печива или дори коктейли.
Канелата е не само безкалорична подправка, но също така има антиоксидантни и противовъзпалителни действия.
Тиква
Звучи клиширано, но наистина очаквахме с нетърпение сезона на тиквите. Може да я използвате в различни рецепти като мъфини, бързи хлябове, тиквени рулца, супа от леща, чили и овесени ядки, тъй като е достъпна, вкусна, универсална и питателна.
Също така може да се обръщате към тиквата, когато искате да намалите съдържанието на мазнини или яйца в дадена рецепта.
Цвекло
Кореноплодните зеленчуци излизат пресни от земята цяла есен, а цвеклото е основната есенна съставка за множество диетолози. Добавете нарязано варено цвекло към салати за по-голям обем, текстура и сладост. Кореноплодните зеленчуци са богати на фибри, желязо и витамини С и В6 и нитрати, които осигуряват множество положителни резултати за здравето.
Ябълки
Ябълките са един от предпочитаните плодове за есента. Освен че може да ги ядете сурови, също така може да ги изпечете и да ги добавите към кисело мляко, канела и орехи. Също така може да си направите ябълков начос. За него трябва да нарежете ябълките, да ги залеете с кремообразно масло от ядки, след което ги поръсете с кокосови стърготини, нарязани бадеми и канела.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: pixabay