Полезни есенни подправки и храни

С тях не рискувате да развалите фигурата си

26.10.2024 | 21:46 Редактор:
Някои храни са много полезни в сезона на вирусите.
Някои храни са много полезни в сезона на вирусите.

Това време от годината идеално се съчетава с кулминацията на вегетационния сезон, осигурявайки много подходящи за ниските температури подправки и храни по рафтовете на магазините за хранителни стоки. И въпреки че вероятно вече имат достатъчно обяснения за есенни храни и ястия, чудили ли сте се някога кои от тях са най-здравословни и получават одобрението на диетолозите?

За да ви помогнем, ние събрахме няколко любими на експертите есенни съставки и храни за моментите, когато дните станат по-кратки и температурите по-ниски. Така ще си осигурите уют, топлина и защита от вируси, като същевременно не рискувате вкуса и фигурата си.

Канела

Когато става дума за есенни подправки, канелата е една от любимите ни. Макар че може да се използва през цялата година, тя е особено подходяща за студеното време. Хубавата новина е, че е доста адаптивна и може да се добавя към много различни ястия. Сложете я в овесените ви ядки, печива или дори коктейли.

Канелата е не само безкалорична подправка, но също така има антиоксидантни и противовъзпалителни действия.

Тиква

Звучи клиширано, но наистина очаквахме с нетърпение сезона на тиквите. Може да я използвате в различни рецепти като мъфини, бързи хлябове, тиквени рулца, супа от леща, чили и овесени ядки, тъй като е достъпна, вкусна, универсална и питателна.

Също така може да се обръщате към тиквата, когато искате да намалите съдържанието на мазнини или яйца в дадена рецепта. 

Цвекло

Кореноплодните зеленчуци излизат пресни от земята цяла есен, а цвеклото е основната есенна съставка за множество диетолози. Добавете нарязано варено цвекло към салати за по-голям обем, текстура и сладост. Кореноплодните зеленчуци са богати на фибри, желязо и витамини С и В6 и нитрати, които осигуряват множество положителни резултати за здравето.

Ябълки

Ябълките са един от предпочитаните плодове за есента. Освен че може да ги ядете сурови, също така може да ги изпечете и да ги добавите към кисело мляко, канела и орехи. Също така може да си направите ябълков начос. За него трябва да нарежете ябълките, да ги залеете с кремообразно масло от ядки, след което ги поръсете с кокосови стърготини, нарязани бадеми и канела. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay