Три причини да задържаме на вода в организма

Консумацията на прекомерно количество сол е водещ фактор

26.10.2024 | 18:04 Редактор:
Хормоналните промени също влияят.
Хормоналните промени също влияят.

Едем или задържането на вода е състояние, при което тялото задържа прекомерно количество течности в тъканите. Това може да предизвика подуване в различни части на тялото, като най-често засегнати са краката, ръцете, глезените и лицето. Задържането на вода може да бъде временно или хронично, като причините за него варират от безобидни до сериозни здравословни проблеми.

Важно е да се разбере, че задържането на течности е сигнал, че нещо не функционира правилно в организма, и затова е важно да се идентифицират причините за него.

Хранителни навици

Неправилните хранителни навици са една от основните причини за задържане на вода. Консумацията на прекомерно количество сол е водещ фактор. Солта съдържа натрий, който кара тялото да задържа вода, за да поддържа баланса на електролитите. Това често води до подуване в краката, лицето и ръцете.

Хормонални промени

Хормоналните промени, особено при жените, могат да бъдат причина за задържане на вода. По време на менструалния цикъл, преди менструация, нивата на хормона прогестерон спадат, което може да доведе до задържане на вода и подуване.

Подобен ефект се наблюдава и по време на бременност, когато повишените нива на хормони водят до натрупване на течности в организма. Менопаузата също е свързана с хормонални промени, които могат да предизвикат задържане на вода.

Недостатъчна физическа активност

Продължителното седене или стоене на едно място може да предизвика задържане на течности, особено в долните крайници. Когато мускулите не се движат, те не успяват да подпомогнат циркулацията на кръвта и лимфната течност, което води до натрупване на течности в тъканите. Това често се случва при хора, които работят на бюро или пътуват дълго време в седнало положение.

Липсата на физическа активност може също така да забави метаболизма, което допълнително затруднява отделянето на излишните течности.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay