fallback

Мария Бакалова води журито на "Синелибри"

Публиката ще има възможност да се наслади на ексклузивната прожекция на "Съседната стая"

25.10.2024 | 20:02 Автор: Деси Николова

Тази вечер ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса за пълнометражен и документален филм на литературния и кино фестивал "Синелибри". 

Сцената на Зала 1 на НДК ще се превърне в бляскава арена, в която ще се раздадат наградите в двете основни категории - за пълнометражен филм, "Най-добра адаптация на годината“ и за документален конкурс. Председател на журито е актрисата Мария Бакалова. А на церемонията са поканени повече от 40 знаменитости от цял свят.

"Всички филми бяха наистина впечатляващи, стойностни и за мен беше удоволствие. Истинско удоволствие и наистина много трудно журито да избере кой да спечели", каза актрисата Ан Кюсак.

"Да гледаме тези филми и да решим беше много трудно, да определиш победител", каза актьорът Игнасио Серикио.

Писателката Кристин Льоненс, също част от журито, разказа за магията на адаптациите и колко труден е процесът на създаване на качествена екранизация. 

"Изключително трудно е да направиш красива адаптация на книга. Всъщност научих много за този процес, защото ако адаптацията е твърде близка до книгата, е скучно и зрителят губи интерес. Така че процесът е почти магически", сподели Льоненс.

След церемонията, публиката ще има възможност да се наслади на ексклузивната прожекция на филма "Съседната стая", режисиран от Педро Алмодовар.

Фестивалът "Синелибри" предлага нова платформа тази година - кинофорумът ВОВ, който се фокусира върху адаптации на книги. Арт директорът на "Синелибри" Жаклин Вагенщайн, споделя амбициозната цел ВОВ да се превърне в международен хъб, място за обмен на идеи и културни проекти. 

"Новото тук е, че това е форум за обмен", разясни Вагенщайн.

Фестивалът "Синелибри" ще продължи до 3 ноември и обещава още вълнуващи събития и прожекции за всички любители на литературата и киното.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback