Помага ли ашваганда при битката с косопада?

Билката подпомага организма да се справи със стреса

25.10.2024 | 15:39 Редактор:
Екстрактът от корен на ашваганда може да е особено полезен.
Екстрактът от корен на ашваганда може да е особено полезен.

Растението ашваганда съдържа биоактивни съединения, наречени анолиди, които имат потенциални антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То е вечнозелен храст, които произлиза от Африка, Индия и Близкия изток. 

Билката е известна и като адаптоген, което означава, че може да подпомогне организма в справянето с екологични, биологични и физически стресови фактори, повишавайки неговата устойчивост към стрес. 

Ашваганда може да бъде полезна при лечение на косопад, благодарение на своето действие върху стреса, възпалението и хормоналния дисбаланс. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези потенциални ползи.

Косопадът може да бъде причинен от различни фактори, включително генетика, преминало заболяване във възстановителен период и други. В зависимост от основната причина, той може да се третира с медикаменти, промени в начина на живот или специфични процедури.

Към момента не съществуват много клинични проучвания, които да потвърдят ефективността на ашваганда като пряко лечение на косопад, но определени компоненти на билката, заедно с положителните ѝ ефекти върху стреса, могат да допринесат косвено за предотвратяването му.

Проучване установява, че екстрактът от корен на ашваганда може да бъде особено полезен за косопад, като предлага намаляване на нивата на стрес и кортизол, осигурява антиоксиданти, които насърчават здравословния растеж на косата, и притежава противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят по-нататъшния косопад. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels