Илън Мъск забогатя с почти $34 млрд. само за денонощие

Акциите на Tesla отбелязаха най-голямото си поскъпване от повече от десетилетие

25.10.2024 | 14:11 Редактор:
Подемът дойде след четири поредни тримесечия на разочароващи печалби.
Подемът дойде след четири поредни тримесечия на разочароващи печалби.

Нетното състояние на милиардера Илън Мъск се покачи с 33,5 млрд. долара в рамките на денонощие след като акциите на Tesla Inc. отбелязаха най-голямото си поскъпване от повече от десетилетие.

Подемът дойде след четири поредни тримесечия на разочароващи печалби за най-големия производител на електромобили в света, който изпитва затруднения на фона на забавящото се потребителско търсене.

Прирастът на богатството на Мъск е третият най-голям в историята му и направи състоянието му 270,3 млрд. долара, с 61 млрд. долара повече от втория Джеф Безос. Акциите и опциите на Tesla съставляват около три четвърти от състоянието му, което включва и големи дялове в SpaceX, платформата за социални медии X и фирмата за изкуствен интелект xAI.

Подкрепата на Мъск за Доналд Тръмп

Мъск е в центъра на вниманието и заради все по-яростната си - и скъпоструваща - подкрепа за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. През последните няколко седмици той проведе кампания в Пенсилвания заедно с Тръмп и похарчи 75 млн. долара за собствения си супер PAC, който се фокусира върху финансирането на усилията на републиканците за привличане на гласоподаватели и цифровата реклама.

Тръмп заяви, че ще поиска от Мъск да оглави нов департамент, фокусиран върху минимизирането на бюрократичната тежест, наречен Департамент за правителствена ефективност, ако бъде избран за втори мандат.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС