fallback

Яйцата са топ източник на висококачествен протеин

Традиционно те съдържат около 6-7 грама от този макронутриент

25.10.2024 | 09:34 Автор: Деси Николова

Според диетолози яйцата са един от най-добрите хранителни източници на висококачествен протеин.

Яйцата са чудесен пример за висококачествен протеин, тъй като съдържат всички основни аминокиселини и също така са добър източник на много витамини, минерали, здравословни мазнини и антиоксиданти. Тези малки хранителни източници могат да осигурят изобилие от макронутриенти за изграждане на мускули на закуска, обяд и вечеря.

Колко протеин се съдържа в едно яйце

В традиционното яйце, което виждаме в търговските вериги, се съдържат около 6-7 грама протеин. Това официално го прави чудесен източник на важния макронутриент, осигурявайки 12% от препоръчителната дневна доза, която е 50 грама.

Както може би сте забелязали, докато пазарувате, яйцата се предлагат в различни размери. Те варират по тегло, като се разделят на малки, средни, големи, изключително големи и джъмбо. Всеки размер съдържа малко по-различно количество протеин.

Въпреки че храната, с която се хранят кокошките може да повлияе на съдържанието на хранителни вещества в яйцето, тя не влияе на нивото на протеина. Изследванията показват, че кокошките, хранени с по-високи нива на протеин, произвеждат повече яйца, но не и такива с по-високо съдържание на протеини.

  • Малко – малкото яйце, което тежи около 50 грама, съдържа 5 грама протеин.
  • Средно – средните яйца са с тегло около 60 грама и доставят 6 грама протеин.
  • Голямо – този най-често срещан размер на яйцето тежи най-малко 68 грама и има над 6 грама протеин.
  • Изключително голямо – тежащи най-малко 70 грама, големите яйца имат 7 грама протеин.
  • Джъмбо – при 85 грама, джъмбо яйцата са най-големите и предлагат 8 грама протеин.

Четете повече в tialoto.bg 

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback