Фактори за развитие на рак на гърдата

Ако не се контролират, туморите могат да се разпространят по цялото тяло

24.10.2024 | 21:45 Редактор:
Най-ранната форма (in situ) не е животозастрашаваща.
Най-ранната форма (in situ) не е животозастрашаваща.

При рака на гърдата анормалните клетки на гърдата растат и образуват тумори. Ако не се контролират, туморите могат да се разпространят по цялото тяло. Раковите клетки започват вътре в млечните канали и/или млечните лобули на гърдата. Най-ранната форма (in situ) не е животозастрашаваща и може да бъде открита в ранните етапи.

Някои фактори увеличават риска от рак на гърдата, включително напредване на възрастта, затлъстяване, вредна употреба на алкохол, фамилна анамнеза за рак на гърдата, анамнеза за излагане на радиация, репродуктивна история (като възраст, на която е започнал менструалният цикъл и възрастта при първата бременност), употреба на тютюн и хормонална терапия след менопауза. Приблизително половината от рака на гърдата се развиват при жени, които нямат идентифициран рисков фактор за рак на гърдата, различен от пола (жена) и възрастта (над 40 години).

Фамилната анамнеза за рак на гърдата увеличава риска от рак на гърдата, но повечето жени с диагнозата нямат известна фамилна анамнеза за заболяването. Липсата на известна фамилна анамнеза не означава непременно, че жената е изложена на намален риск. Някои наследствени генни мутации с висока пенетрантност също значително увеличават риска, като най-доминиращите са мутациите в гените BRCA1, BRCA2 и PALB-2. 

Автор: д-р Денислава Костова

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels