Как бременните жени да се защитят от вируси?

Важно е редовното миене на ръце и дистанцирането от масови мероприятия

24.10.2024 | 15:20 Редактор:
Добрата хидратация помага на имунната система.
Добрата хидратация помага на имунната система.

Важно е по време на бременност жените да предприемат мерки за предотвратяване на заболявания като настинки, грип и други вируси, особено в периоди на епидемии.

Имунната система на бременната жена функционира по различен начин в сравнение с обичайното, тъй като тялото създава условия, които да поддържат както здравето на майката, така и развитието на плода. Това може да намали способността на тялото да реагира бързо и ефективно на инфекции.

Редовно миене на ръце

Честото миене на ръце е една от най-важните стъпки за предотвратяване на разпространението на вируси. Използването на сапун и вода за поне 20 секунди или дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол е ефективен начин да се отстранят вирусите, които могат да се натрупат на ръцете след контакт с повърхности или други хора.

Поддържане на физическа дистанция

По време на епидемии или в сезона на грипа е препоръчително да се избягват места с много хора и да се поддържа дистанция от поне 1-2 метра от хора, които може да са болни. Социалната дистанция значително намалява шансовете за заразяване с въздушно-капкови вируси като грип или коронавирус.

Здравословно хранене

Здравословното и балансирано хранене укрепва имунната система и помага на тялото да се справя по-добре с потенциалните вирусни инфекции. Бременната жена трябва да консумира храни, богати на витамини и минерали, като витамин C, витамин D и цинк. Тези вещества могат да стимулират имунната функция и да спомогнат за по-бързото възстановяване при заболяване.

Поддържане на добра хидратация

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Хидратацията помага за отстраняване на токсините от организма и за поддържане на нормални нива на енергия и устойчивост на инфекции.

Ваксинация срещу грип

Една от най-ефективните мерки за предпазване от вируси като грип е ваксинацията. Грипната ваксина се препоръчва на всички бременни жени, тъй като тя осигурява защита както на майката, така и на бебето през първите месеци след раждането. Грипът може да предизвика тежки усложнения по време на бременността, като пневмония и преждевременно раждане.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Маринела Георгиева

Снимка: Pexels